مراحل اداری ساختمان سازی
اگر قصد ساخت و ساز دارید باید از روند قانونی یا اصطلاحا اداری آن نیز مطلع شوید. روندی که تحت عنوان ضوابط شهرداری، مقرراتی را برای انواع ساخت و ساز تعریف نموده است. مراحل اداری ساخت و ساز با گرفتن مجوز یا پروانه ساخت شروع شده و با اخذ پایان کار تمام میشود. هرچند برای همه امور ساختمانی نیازی به این مراحل نیست، مانند کارهای کوچک تعمیرات و بازسازی که تغییرات عمده در بنای ساختمان ایجاد نمیکند. اما در پروژههای بزرگ و اقداماتی که موجب توسعه ساختمان میشوند، حتما باید روند اداری آن نیز رعایت شود. البته ضوابط شهرداری در مناطق و نواحی مختلف، در این مورد کمی متفاوت است و ممکن است در یک ناحیه خاص، حتی تعمیرات داخلی نیاز به مجوز داشته باشد(مانند بازار تهران).
پروانه ساخت
پروانه ساخت یک مجوز قانونی است برای شروع عملیات ساختمان سازی، بدون پروانه ساخت امکان دریافت وام بانکی، بیمه ساختمان و افراد شاغل در آن، تعیین ناظر و… وجود ندارد. همچنین در صورت مشاهده توسط عوامل شهرداری، عملیات ساختمانی متوقف خواهد شد.
مراحل اداری پروانه ساخت به ترتیب شامل موارد زیر میشود:
پس از طی کردن این مراحل پروانه ساخت صادر میشود. البته مجوز ساختمان سازی از لحاظ زمانی نیز محدودیت دارد و در صورتی که عملیات اجرایی ساختمان در مدت مشخص شده تمام نشود، باطل شده و نیاز به تمدید دارد. تمدید پروانه ساخت مستلزم پرداخت مجدد هزینههای اخذ آن است.
پایان کار
پایان کار مدرکی است که در انتهای پروژه و پس از تکمیل ساختمان صادر میشود. این مدرک نشان میدهد مراحل ساخت ساختمان طبق ضوابط شهرداری بوده و کلیه نکات فنی در طراحی و ساخت آن در نظر گرفته شده است. اخذ پایان کار از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که فروش قانونی واحدهای ساختمان و انتقال رسمی سند در دفتر خانه منوط به ارائه گواهی پایان کار است.
برای دریافت پایان کار پس از مراجعه به شهرداری منطقه و تشکیل پرونده درخواست خود را برای دریافت گواهی پایان کار به صورت رسمی اعلام میکنید. پس از اعزام کارشناسان فنی به محل و بررسی پروژه و در نتیجه کنترل مطابقت شرایط موجود ساختمان با ضوابط شهرداری و مشخصات پروانه ساخت شهرداری اقدام به صدور گواهی پایان کار خواهد کرد. یکی از مسائل مهم در پروسه اخذ پایان کار، تسویه کامل با شهرداری است.
به عبارت دیگر صدور پایان کار منوط به تسویه کامل با شهرداری و عدم وجود هرگونه بدهی میباشد.
کلیه این اقدامات و مراحل اداری ساختمان سازی به منظور رعایت مفاد موجود در ضوابط شهرداری و مباحث مختلف مقررات ملی ساختمان میباشد. این قوانین در راستای صیانت از حقوق شهروندی بوده و برای جلوگیری از هرگونه تخلف از سمت سازندگان ساختمان تدوین شده است. یکی از مهمترین ویژگیهای این مقررات تخصیص ناظر به هر پروژه ساخت و ساز میباشد به عبارت دیگر روند ساخت خانه از ابتدا تحت نظارت قانونی و مستمر قرار دارد.