در جهان امروز مجتمع های تجاری یکی از پرکاربردترین ساختمانهای شهر محسوب میشوند. همین امر موجب افزایش تعداد آنها شده و روز به روز در حال رشد و توسعه در شهر ها میباشند. از این رو وجود آنها به لحاظ فرم, تاثیر بسزایی در زیبایی شهرها دارند و گاها ترافیک را خیابان ها بدنبال خود می آورند. بنابراین میتوان آنها را به عنوان یک المان شهری معرفی کرد.
عوامل بسیاری در بوجود آمدن یک مرکز تجاری مطلوب دخیل است. حال در این بخش به برخی از این عوامل که در تبدیل شدن یک مجتمع تجاری به یک فضای مطلوب مرکز تجاری وجود دارد می پردازیم و هر یک را بصورت مختصر شرح میدهیم:
بررسی نیازهای منطقه:
- بررسی انواع مختلف فروشگاه های اصلی
- کالاهای اختصاصی مورد نیاز منطقه
استقرار محل مناسب
۱-۲ بررسی وجود مجتمع تجاری یا بازراچه و یا مرکز خریدی در نزدیکی سایت
۲-۲ سهولت در دسترسی های سواره و پیاده
۳-۲ امکان ایجاد توقفگاه های مطمئن و راحت برای مراجعه کنندگان
۴-۲ دسترسی آسان و نزدیک بودن به وسایل نقلیه عمومی
۵-۲ تعداد فضای پارکینگ تناسب با وسعت مرکز تجاری
توجه به طراحی داخلی معماری
- ۳-۱ سیرکولاسیون مناسب و مسیر های گردش در فضا به نحوی باشد که مخاطب برای رسیدن به مقصد خود نشانه ها را از معماری آن دریافت کند و از یکنواختی آن کاسته شود.
- ۳-۲ سهولت استفاده از معابر داخلی برای مخاطبان با با شرایط سنی و جسمی مختلف
- ۳-۳ به استفاده از فضای باز و سبز و ادغام سنجیده فضای باز و بسته در ترکیب حجمی و دیاگرام روابط فضایی,
- ۳-۴ ایجاد هدفمند فضای استراحت با مبلمان مناسب,
- ۳-۵ امکانات تفریحی_رفاهی تعریف شده در فضای باز و بسته از قبیل رستوران و فضای بازی کودکان یا سینما و … ,
- ۳-۶ تغییر سطح و ارتفاع فضا علاوه بر ایجاد تنوع حسی و بصری به خلق فضاهای تجمع و تمرکز هدفمند و بستر مناسب برای تبلیغ یا معرفی واحد تجاری خاص،
- ۳-۷ نظم بصری و ابعادی و تناسب صحیح میان جزء و کل فضا,
- ۳-۸ ایجاد تنوع و جذابیت بصری استفاده از رنگ و نور,
- ۳-۹ استفاده از نور طبیعی,
زیبایی و انتخاب مصالح و عناصر مناسب
- ۴-۱ توجه به انتخاب مواد و مصالح مرغوب , درجه یک و نوین موضوع حائز اهمیتی در بالا بردن کیفیت یک ساختمان میباشد و آشنایی و انجام تعمیر و نگهداری مختص هر مصالح بکار رفته شده در ساختمان.
- ۴-۲ استفاده از عناصری جدید نظیر آتریوم، آسانسورها و پلکان های برقی، نورپردازی های متنوع. که موجب سادگی روابط عملکردی در پلانهای مجتمع های تجاری، ایجاد پویایی در مقاطع و جذابیت در نماهای مجموعه و همچنین ایجاد ارتباط بصری میان بخش های مختلف مجتمع می باشتد. امروزه باید از فرم و ویژگی های ظاهری بنا نیز به عنوان مهمترین جاذبه برای دعوت مخاطبین به درون مجموعه نام برده میشود.
منبع: میرقاسمی, بهاره, ارائه راهکارهای طراحی معماری مجتمعهای تجاری جهت ارتقا و افزایش کیفیت بهره وری (مورد پژوهش: استان تهران), فهیمه میرزایی (استاد راهنما), ۱۴۰۰
برای همکاری و مشاوره با ما در تماس باشید
آدرس: تهران، بزرگراه رسالت، غرب به شرق، بعد از پل سیدخندان پلاک ۱۳۱۴