طرح مبحث در مورد ساختمان های برتر ایران بدون نام بردن از برج میلاد غیرممکن است. این پروژه عمرانی اعجابانگیز، پس از رونمایی توجهات زیادی را حتی در سطح جهان به خود معطوف ساخت. آمار و ارقام اعجابانگیز این سازه کم نیستند اما هر قدر بیشتر با آنها آشنا شوید بیشتر به سختی اجرای این پروژه عمرانی پی میبرید. این پروژه عمرانی غول آسا هم در بخش طراحی یک شاهکار است و هم اجرای آن شدیداً سخت بوده است. بلندترین برج ایران با ارتفاع ۴۳۵ متر توانسته در سطح جهان رده ششم را بین برجهای مخابراتی کسب کرده و سومین سازه بلند خاورمیانه باشد.
پروژه عمرانی دیگری که ساخت آن بسیاری از مهندسان عمران را شگفتزده کرد دودکش بلند و مرتفع نیروگاه شازند در استان اراک است. این دودکش ارتفاع حیرتانگیز ۲۰۰ متری خود را که تقریباً نصف برج میلاد است بر یک فونداسیون با ۷۶۸۰ متر مکعب بتن نگه داشته است. هرچند این سازه کاربری مسکونی ندارد اما اجرا و ساخت طراحی آن باعث میشود تا نتوان از آن در لیست برترین پروژه عمرانی ایران قرار نداد.
مرکز تجارت جهانی تبریز اولین مرکز تجارت جهانی ایران است که با ۱۵۳ متر ارتفاع بر بام پروژه های عمرانی اداری-تجاری ایرانی واقع در خارج از تهران ایستاده است. ۳۷ طبقه اداری و رفاهی این پروژه عمرانی عظیم در مجموع ۱۵۰هزار متر مربع مساحت دارند و این اعداد جایی عجیبتر میشوند که متوجه استفاده از بتنی با ظرفیت وزنی ۷۰۰ کیلوگرم بر ثانتیمتر در ساخت آن شوید. این اولین بار است که در ساخت یک ساختمان از چنین تکنیک بتنریزی خاصی در پروژه عمرانی استفاده شده است! شگفتی های زیادی در مورد این پروژه عمرانی وجود دارد اما برجسته ترین آن این است که مرکز تجارت جهانی تبریز اولین ساختمان پلان آزاد کشور است! افرادی که با این تعریف آشنایی کافی داشته باشند به بزرگی کار انجام شده در ساخت این ساختمان بیشتر واقف خواهند بود.
این ساختمان بلندترین برج مسکونی ایران با ارتفاع ۱۶۲ متر است که با قرارگیری در یکی از متمایزترین نقاط شهر تهران از نظر دسترسی، سکونت در آن به رویای بسیاری از ایرانیان تبدیل شده است. نمای ظاهری این پروژه عمرانی جذابیت زیادی دارد و از همان نمای کناری مشخص است که شکل پلان آن از بالا شامل یک طرح سه پر خواهد شد. سه پره در سه سمت ایجاد شده و هرکدام دارای تعداد خاصی از واحدهای مسکونی هستند. رکوردهای شگفتانگیزی در مورد این ساختمان وجود دارند که قطعاً بیان تمام آنها در حوصله متن نیست اما میتوان به بیان زیربنای ۲۲۰هزار متر مربعی آن اکتفا کرد. این رقم برابر است با مساحت بیش از ۳۵ زمین فوتبال!
ساختمان دیگری که شایسته قرار گرفتن در این لیست است این بار ساکن شهر مشهد است؛ برج پاژ. بهترین عنوان برای این پروژه عمرانی فوق مدرن، شهر طبقاتی است. پنج بلوک به هم چسبیده که ارتفاع آنها بین ۶ تا ۲۵ طبقه است برج پاژ را تشکیل میدهند. اوج هنر در طراحی این پروژه عمرانی در بخشهای مربوط به تأسیسات آن تجلی پیدا کرده است. در بسیاری موارد از سیستمهای تأسیساتی واحد و یکپارچه در کل ساختمان بهره گرفته شده است. عظمت این پروژه در سطحی است که برای تأمین برق آن از یک نیروگاه برق مجزا استفاده شده است. پوشش کامل اعداد و ارقام مربوط به این پروژه در حوصله متن نبوده و قطعاً یادداشت مجزایی میطلبد.
اگر بخواهید پنج نماد مدرن برای شهر تهران نام ببرید، قطعاً برج سفید شانس بالایی برای قرار گرفتن در لیست دارد. این برج، با یک رستوران گردان و داشتن نمایی عالی نسبت به شهر تهران به یکی از پر طرفدارترین مراکز تفریحی و رفاهی شهر تهران تبدیل شده است. در مجموع این پروژه عمرانی ۲۲ طبقه دارد و در کنار هتل، دارای ۷۲ واحد اداری نیز هست. برجسته ترین بخش ساختمان در طبقه ۱۲ آن قرار داشته و تالار فلت برج جهانی است. از بسیاری مناطق تهران میتوان نمای ظاهری زیبای این ساختمان را با چشم غیر مسلح دید.
برج آسمان هنگامی که ساخته شد بلندترین برج مسکونی شهر تهران بود اما در حال حاضر پس از برج بینالمللی تهران در جایگاه دوم قرار دارد. این برج در ۳۷ طبقه و با ارتفاع ۱۲۰ متری خود توانسته بیش از صد واحد تجاری، اداری و مسکونی را در خود جای دهد. شکل ظاهری آن بشدت الهامبخش است و با داشتن زیربنای ۶ هزار متر مربعی، ساخت آن قطعاً از نظر فنی و مهندسی کار سادهای نیست! این ساختمان یکی از نمادهای ناحیه فرمانیه شهر تهران است.
برج سپهر یک سازه زیبا و جذاب است که در طراحی آن در عین حفظ سادگی، نهایت حس مدرنیته با طراحی مکعبی انتقال پیدا خواهد کرد. ارتفاع این ساختمان ۱۱۵ متر مربع است و مجموع مساحت کل طبقات بیش از پنجاه هزار متر مربع است. مراحل ابتدایی این پروژه عمرانی پیش از انقلاب کلید خورد اما مراحل نهایی پس از انقلاب و در سال ۱۳۷۰ تکمیل شد. ارتفاع این ساختمان به شکلی است که در تمام مناطق اطراف شامل بزرگراه رسالت، خیابان مفتح و میدان قدس قابل دیدن است.
یکی دیگر از اعضای این لیست، این بار در شهر اصفهان قرار دارد. سیتی سنتر اصفهان یک مرکز توریستی، تجاری و تفریحی ممتاز در شهر اصفهان است که در زمینی به مساحت ۶۵۰ هزار متر مربع بنا شده است. مجموعه پرشماری از هایپرها، فروشگاهها و سالن های بازی و سینما را در هفت طبقه فضا جای داده است. این پروژه عمرانی پس از ایران مال تهران دومین مرکز خرید بزرگ ایران است.
برج های دوقلو الهیه نیز یکی از نمادهای برجسته تهران مدرن هستند. این ساختمان در ناحیه ۷ تهران و در همسایگی محله قیطریه و زرگند قرار گرفته است. برج های دوقلو الهیه با طراحی عجیب و غریبی که دارند بیش از سایر ساختمان های شهر تهران مورد توجه قرار گرفته است بخصوص با توجه به این شباهت ضمنی آن با برج های دوقلویی که در بخش های مختلف جهان بنا شدهاند.