پروانه احداث تجاری صرفاً در ملکهایی که در طرح تفضیلی مصوب دارای کاربری تجاری می باشند صادر می گردد.
پروانه ساختمان، پرونده ای رسمی می باشد، که از طرف شهرداری برای مشخص نمودن و تعیین کاربری ملک با توجه به طرح تفضیلی آن صادر می شود. هر گونه ساخت و ساز و فعالیت ساختمانی که در ملک خارج از چهارچوب پروانه ساختمانی انجام شود، غیر قانونی می باشد. از همین رو توسط ناظرین شهرداری متوقف می شود.
پروانه ساختمان با کاربری تجاری برای ساختمان هایی صادر می شود که، محلی برای کسب درآمد و تجارت می باشد. به طور کلی واحد های تجاری عبارتند از ساختمان هایی که مطابق با بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری، مطابق با ضوابط شهرداری به دنبال استفاده از ملک برای رسیدن به، اهداف کسب و کار و تجارت می باشند.
نکته: مطابق با ضوابط شهرداری تمامی مالکان اراضی و املاک موظف می باشند تا، با مدارک مربوط به ملک خود، به شهرداری مراجعه نموده و مطابق با نوع و استفاده از زمین پروانه ساختمان را با کاربری معرفی شده در طرح تفضیلی دریافت نمایند. هدف از صدور پروانه تجاری و دیگر کاربری های ساختمان توسط شهرداری، رعایت آیین نامه شهرداری، ساخت و ساز مطابق با اصول و ضوابط شهرداری می باشد. همچنین برای بهره برداری از تسهیلات بانکی، بیمه های مربوط به ساخت و ساز مانند بیمه کارگران و … می باشد.
برای دریافت پروانه تجاری، نیاز است تا در ابتدا کاربری ملک در طرح تفضیلی، تجاری تعریف شده باشد. سپس درخواست صدور پروانه تجاری ملک را از شهرداری درخواست کنید. برای اینکار نیاز است تا در شهرداری پرونده تشکیل دهید. پس تشکیل پرونده و درخواست شما، ناظرین شهرداری برای بازدید ملک و بررسی مساحت زمین، موقعیت ملک، دسترسی ها و دیگر عوامل تاثیر گذار بر روی ملک مجوز را صادر می کنند.
پس از صدور مجوز توسط مهندسین، مالک باید نقشه دقیق و طرح نهایی ملک، از جمله پارکینگ ها، دسترسی های پیاده و سواره، قرارگیری ساختمان و … را به مهندسین شهرداری تحویل دهد. پس از دریافت تاییدیه نقشه از مهندسین مالک باید برای پرداخت عوارض شهرداری و عوارض نوسازی اقدام نماید. در نهایت با تاییدیه نقشه های طراحی، سازه و تاسیسات ملک و برگه های پرداخت عوارض برای چاپ پروانه تجاری اقدام نماید. در برخی موارد مالکین دارای زمین هایی با کاربری مسکونی در طرح تفصیلی می باشند. که قصد دریافت مجوز و پروانه تجاری ملک خود را دارند. برای اینکار باید ابتدا به دفاتر نوسازی مراجعه نمایند. پس از بررسی محل توسط بازرسان، شهرداری دستور تهیه نقشه ملک را می دهند. در صورتی که نقشه آورده شده توسط مالک به تایید بازرسان برسد، دستور صدور پروانه تجاری ملک داده می شود.