نورپردازی نما، فراتر از روشنایی ساده، هنری ظریف برای خلق هویتی منحصر به فرد و چشم نواز برای هر ساختمان است. با تابش نور بر تاریکی شب، نمای ساختمان جان میگیرد و به عنصری شاخص در منظره شهری تبدیل میشود.
در این مقاله، به رازهای نورپردازی نمای ساختمان میپردازیم و نکات کلیدی برای انتخاب و اجرای نورپردازی اصولی، زیبا و مقرون به صرفه را ارائه میدهیم.
استفاده از نورپردازی نما با هدف کسب زیبایی های ظاهری برای نمای ساختمان های مسکونی، تجاری و…است. در کل، به هرگونه استفاده هدفمند و برنامه ریزی شده از نور طبیعی (مانند نور خورشید) و مصنوعی (مانند انواع لامپ ها) برای رسیدن به زیبایی های شناختی و ظاهری نورپردازی می گویند، نورپردازی در فیلمبرداری فیلم ها، نمای ساختمان ها،عکاسی ها و… کاربرد گسترده ای دارد.
افزایش جذابیت و زیبایی: نورپردازی، نمای ساختمان را در تاریکی شب زنده میکند و به نقطه کانونی چشمگیر در منظره شهری تبدیل میکند.
تاکید بر المانهای معماری: نورپردازی میتواند جزئیات و ویژگیهای برجسته نما را برجسته کند و حجم و عمق به آن ببخشد.
ایجاد حس امنیت: نورپردازی مناسب، فضای امن و دعوت کننده در اطراف ساختمان ایجاد میکند و به کاهش جرم و جنایت کمک میکند.
کاهش مصرف انرژی: با استفاده از تجهیزات نورپردازی مدرن و کممصرف میتوان مصرف انرژی را به طور قابل توجهی بهینه کرد.
در سال ۱۹۱۸ تاکید شرکت جنرال الکتریک به این که نورپردازی نما زیبا، ظرافت ساختمان ها را چند برابر میکند موجب این شد تا در سال ۱۹۳۰ نخستین ساختمان در منهتن آمریکا نورپردازی شود و از همان لحظه محبوبیت بخصوصی در میان مردم پیدا کرد.می توان رشد تولید الکتریسیته و پیشتازی در مد را دلیل گسترش و برتری بیشتر نورپردازی در اروپا نسبت به آمریکا دانست؛ حتی در سال ۱۹۶۹ انجمن نورپردازی در اروپا تاسیس شد و به دلیل استقبال عموم مردم به سرعت پیشرفت کرد.
۱٫ اگر از ساختمان مسکونی استفاده میکنید مخفی بودن منبع نور،ملایم بودن نور های استفاده شده در نورپردازی نمای ساختمان و کمتر استفاده کردن از نور های رنگی کمک شایانی به ظرافت ساختمان مسکونی میکند البته نزدیک بودن نور به نمای ساختمان به دلیل نمایش جزئیات ساختمان هم بی تاثیر نیست.
۲٫ اگر نورپردازی نما را برای ساختمان صنعتی میخواهید میبایست که بیشتر به فکر مکان هایی باشید که مردم و کارکنان در آن تردد می کنند و این مکان را کاملا روشن کنید،لازم نیست که تمام ساختمان را نور پردازی کنید همین که نور نماد شرکت شما را روشن کند و با ظرافت هر چه تمام تر به مردم معرفی نماید کافی است.
۳٫ در صورت استفاده از ساختمان های تجاری می بایست که بیشترین نور را به تابلو های مهمتان هدیه کنید همانگونه که یک صاحب مغازه مهمترین اجناسش را در ویترین می چینند،استفاده افراطی از نور های جیغ برخلاف باور افراد موجب کم اهمیت جلوه دادن ساختمان می شود؛هدف اصلی نورپردازی رسیدن به زیبایی بصری است اما در صورت افراط از رنگ ها و نورها موجب ایجاد آلودگی بصری میشود که نه تنها ظرافتی ندارد،بلکه ساختمان نامناسب به نظر میرسد.
۱٫ نورپردازی نمای ثابت
در این نوع نورپردازی نور کاملا ثابت است،طیف نوری هیچگونه تغییری ندارد و نورها در نواحی مختلف ساختمان (افکت ها) خاموش و روشن نمیشوند و یکسان ویکنواخت محیط آرام و بی حاشیه ای را نصیب افراد میکنند.البته این سبک خاص خود به دو نوع دیگر تقسیم میشود:
۱٫۱ نورپردازی ثابت تک رنگ
در این نوع از نورهای یک رنگ برای روشن کردن فضای بیرونی ساختمان استفاده میشود؛البته باید آن رنگ متناسب با بافت،جنس،رنگ و سایر ویژگی های ساختمان باشد و با محیط ساختمان هماهنگ باشد.
۱٫۲ نورپردازی ثابت چند رنگ
همانگونه که از نامش پیدا است چند رنگ ثابت دارد اما چیزی که در اینجا حائز اهمیت است این است که چه رنگ هایی در کدام ناحیه ساختمان قرار گیرند؟و شکل هندسی ساختمان چگونه با نورپردازی مناسب است؟چون رنگ ثابت بوده و هیچ تغییری نمیکنند یک اشتباه کوچک میتواند از ظرافت نورپردازی بکاهد.
۲٫ نورپردازی نما به کمک المان سازی
معمولا زمانی که بافت ساختمان یکدست و صاف است، یعنی فاقد هرگونه قوس، ستون، کتیبه و…است بنابراین می بایست از این روش استفاده نمود؛ چراغ های المان ساز و دکوراتیو میتوانند ساختمان شما را به زیبایی حداکثر برسانند،در این سبک نورپرداز بدون هیچ مانعی میتواند با سلیقه خود استفاده از هنرهای تجسمی ساختمان ها را آرایش کند.
۳٫ نورپردازی نما متغیر
برخلاف نورپردازی ثابت میتواند منبع نور میتواند شدت یا رنگ نور و حتی افکت ها را تغییر دهد،این سبک در میان مراکز تفریحی، تجاری، توریستی، و مناطق پرتردد محبوبیت ویژه ای دارد و میتواند نظر افراد را برای مدتی به خود جلب کند؛ البته این سبک در میان ساختمان های مسکونی کاربرد کمتری دارد.یکی از زیر گروه های این سبک RBG میباشد که با تغییر هماهنگ بین طیف های نوری توانایی تعویض رنگ بین سه رنگ (آبی،قرمز و سبز را دارد)
۴٫ یک یا چند چراغ پیکسل نوری از دیگر چراغ ها و پیکسل ها مستقل هستند و کار خاص خود را انجام میدهند،این روش در بیلبوردها و تلویزیونهای شهری کاربرد دارند،و عموما مراکز تفریحی و تجاری نیز از این روش هم استفاده میکنند.
یکی از نکات مهم در نورپردازی توجه به رنگ و شدت نورها میباشد. مسئله دیگر این است که نورها نباید به داخل ساختمان بیایند زیرا باعث رنجش ساکنین آپارتمان میشوند. اما نکته دیگر آنست که منبع نور نباید جزء در موارد خاص دیده شود. نورپردازی باید هدفمند باشد تا با هماهنگی رنگ نورها با رنگ متریالهای انتخاب شده باعث زیبایی هرچه بیشتر بنا شود.
نورپردازی نما، هنری ظریف و کاربردی است که میتواند ارزش و زیبایی ساختمان را به طور چشمگیری ارتقا دهد. با انتخاب و اجرای نورپردازی اصولی و خلاقانه میتوان به **نمای ساختمان جان بخشید و آن را به عنصری شاخص و چشمنواز در منظره شهری تبدیل کرد.
fa.wikipedia.org
naghsheshahr.com
ecowat.ir