ممکن است به هر دلیلی اعم از دلایل سازهای یا سلیقه معمار در طراحی پلان، بخشی از ساختمان کنسول شده باشد، که آن را به صورت پیش آمدگی و بیرون زدگی می بینیم که عموما از ضوابط شهرداری تخطی نمیکند. کنسول ها مسقف هستند و جزئی از ساختمان محسوب میشوند. کنسول، گاه موجب زیبایی بیشتر ساختمان میشود و نوعی بازی در نما محسوب میشود. طراحی نما خود از شاخههای پر طرفدار و پر هزینه معماری است که این روزها بازار آن داغ است و کنسول از مواردی است که اگر بهجا و در چارچوب ضوابط شهرداری بهکار گرفته شود، میتواند بخشی از طراحی نما به حساب بیاید.
کنسول ضوابط شهرداری مختص به خود را دارد و از مواردی است که در طراحی شهری حساسیت زیادی برای آن به خرج میدهند. این گونه نیست که بتوان هرجا و به هر میزان ساختمان را کنسول کرد و در صورت اهمیت ندادن به ضوابط شهرداری پیرامون کنسولها، پیگردهای قانونی آن را هم باید به جان بخرید!
حال باید ببینیم ضوابط شهرداری درباره کنسول بر روی گذر چه میگوید. اگر ساختمانی مجاور گذر احداث شده باشد از طبقه اول یعنی طبقه بالای همکف میتوان به سمت گذر پیشآمدگی داشت و موارد زیر را درمورد آن در نظر میگیریم:
اولین مورد این است که عمق کنسول بستگی به عرض گذر دارد و از نظر قانونی به هیچ عنوان در گذر با عرض کمتر از ۱۲ متر نمیتوان کنسول تعبیه کرد. در گذرهای با عرض ۱۲ متر عمق کنسول ۰٫۸ متر است و در گذرهای با عرض ۲۲ متر و بالاتر عمق آن ۱٫۲۰ متر می باشد.
ضوابط شهرداری میگوید ارتفاع کنسول از سطح معبر تا زیر کف حداقل ۳٫۵ متر است.
در هر گذری بر روی پخ بین دو گذر احداث کنسول به عمق ۱٫۵ متر بلامانع است.
با توجه به ضوابط شهرداری روی بزرگراه نمیتوان کنسول احداث کرد.
پیش آمدگی بام به عنوان بارانگیر و سایهبان، حداکثر ۹۰ سانتی متر مجاز است و جزئی از زیر بنا نیست.
در زمین های با مساحت بالاتر از ۲۰۰ متر، اگر بخواهند مساحت سطح اشغال شده را محاسبه کنند، کنسول ساختمان را در نظر نمیگیرند. در اصل ابتدا مساحت را بدون کنسول محاسبه میکنند و سپس مساحت کنسول را به آن اضافه میکنند.
http://tka-eng.com/
https://hamyarnazer.ir/
https://engineerplus.ir/
2 Comments
بسیار عالی ممنون
با سلام
از همراهی شما سپاسگزاریم