استان فارس یکی از شهرهای مهم ایران از لحاظ صنعت توریسم و گردشگری به شمار میرود. هر ساله افراد بسیاری برای دیدن جاذبههای طبیعی و تاریخی که میراث دورانهای مختلف حکومتی پادشاهان و فرمانروایان است و به دست معماران و هنرمندان با ذوق و بنام ایرانی بنا شدهاند، به این استان سفر میکنند.
در شهر زیبای شیراز، آثار تاریخی زیادی وجود دارد که هریک به دوره خاصی از تاریخ مربوط است. اگر برای یکبار هم که شده قصد دارید به شهر شیراز سفر کنید، به هیچ عنوان دیدن مجموعه وکیل را از دست ندهید. این مجموعه شامل بازار وکیل، مسجد وکیل و حمام وکیل است. مسجد وکیل که جزو بناهای بسیار مستحکم دوره زندیه است به دلیل سبک معماری زیبای آن و همینطور قرارگیری در نزدیکی دو بنای زیبای حمام و بازار وکیل، یکی از پرطرفدارترین آثار تاریخی شهر شیراز است. مسجد وکیل به سبب معماری منحصر به فرد بخشهای مختلف آن، تزئینات و حجاریهای زیبایی که همگی کار دست هستند و کاشیکاریهای با شکوهش شهرت جهانی داشته و همواره ستایش معماران داخلی و خارجی را بر انگیخته است.
در این مقاله شما را با مسجد وکیل، تاریخچه و قدمت و سبک معماری زیبای آن بیشتر آشنا خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.
کریمخان زند پادشاه حکومت زندیه یکی از کسانی است که در زمان حکومت خویش آثار زیبا و باشکوهی از خود بر جای گذاشت. او شهر شیراز را مرکز فرماندهی خود قرار داد. از اینرو در زمان حکومت کریمخان شیراز از جمله شهرهایی بود که بناهای باشکوه همراه با معماری ایرانی در آن ساخته شد. در سال ۱۱۸۵ هجری قمری با دستور کریمخان زند، ساخت مسجد وکیل و همزمان با آن میدان و بازار وکیل آغاز و در سال ۱۱۸۷ به اتمام رسید. نکته جالبی که در مورد مسجد وکیل وجود دارد این است که بر خلاف دیگر مساجدی که بنا شدهاند در این مسجد گنبد و مناره وجود ندارد. مفسران علت این سادگی را در این میدانند که کریمخان زند که خود را وکیل الرعایا میخواند، بیشتر از اینکه به دنبال تجملات و پیچیدگی در ساخت بناهای مختلف باشد، در پی رفع نیازهای ضروری مردم بوده است. اما در عین حال به جرات میتوان گفت که مسجد وکیل در عین سادگیش از لحاظ معماری اسلامی بسیار خاص و منحصر به فرد است.
البته در اینکه چه کسی معمار این بنای تاریخی زیبا بوده است، بسیار شک و شبه وجود دارد. اما بر طبق گفته کارشناسان آثار باستانی احتمال اینکه این بنا توسط میرزا نصیر خلق شده باشد، بسیار زیاد است. همچنین گفته میشود که برای اولینبار حسینعلی میرزای فرمانروا که پسر فتحعلی شاه قاجار میباشد، بازسازی مسجد وکیل را انجام داده است. بعد از آن اصلیترین بازسازی کاشیکاریهای طاقهای مسجد وکیل توسط اداره حفاظت از آثار باستانی صورت گرفته است. مسجد وکیل که به آن مسجد سلطانی و جامع وکیل نیز گفته میشده است، در گذشته مکان اقامه نماز جمعه بوده است. در سال ۱۳۱۱ این بنای تاریخی در لیست آثار ملی ایران ثبت شد.
مسجد وکیل در محله درب شاهزاده که یکی از قدیمیترین محله های شهر شیراز است، قرار گرفته است و تا حمام وکیل ۱۰۰ متر فاصله دارد. مسجد وکیل حدود ۱۱۰۰۰ متر مربع زیربنا و ۹۶۰۰ متر مربع مساحت دارد که ۵ هزار متر مربع آن مربوط به صحن مسجد و ۳ هزار متر مربع نیز به شبستان وکیل اختصاص یافته است. به طور کلی مسجد وکیل از بخشهای مختلف درب ورودی، دالان، طاق، محراب، ایوان، منبر و دو شبستان جنوبی و زمستانی تشکیل شده است. در ادامه به معرفی هر یک از این بخشها پرداخته خواهد شد.
درب ورودی مسجد وکیل در ضلع غربی بازار وکیل و در کنار بازار شمشیرگرها قرار گفته است. این درب از دو لت یا لنگه بزرگ چوبی با ارتفاع ۸ و عرض ۳ متر تشکیل شده است. در بالای درب ورودی سقف بسیار زیبایی تشکیل شده از کاشیهای منقوش به گل و بته و کلام آسمانی لا اله الا الله خودنمایی میکند. در بالای درب ورودی مسجد دو کتیبه وجود دارد. در کتیبه کاشیکاری شده اول، آیات قرآن به خط کوفی نقش بسته است که در انتهای آن تاریخ ۱۳۰۶هجری قمری نوشته شده است. در بالای این کتیبه، کتیبه دیگری وجود دارد که بر روی آن نام فتحعلی شاه قاجار و فرزندش حسینعلی میرزا با خط ثلث آب طلا کاری شده است. البته بخشی از این کاشیکاریها بر اثر زلزله آسیب دید که قسمتی از آنها در دوره قاجار مرمت شده است.
این دالان هشت ضلعی دارای دو راهرو در سمت چپ و راست است که با زاویه ۹۰ درجه به صحن مسجد وارد راه دارد. یکی از نکات جالب دالان وجود همین زاویه است. چراکه این زاویه به منظور هماهنگی قبله مسجد و قبله شرعی ایجاد شده است. در دیوارههای این دالان کاشیکاریهای بسیار زیبایی به چشم میخورد.
محوطه بیرونی مسجد وکیل مشتمل بر یک حیاط اصلی و یک حیاط خلوت است.
ابعاد حیاط اصلی ۶۰ در ۶۵ متر بوده و با سنگهای بزرگ مفروش شده است. در این حیاط یک حوض بزرگ با ابعاد ۴۰ در ۵ متر قرار گرفته که لبه آن از قطعات بزرگ سنگ ساخته شده است. گفته میشود که معماری این حوض یکی از ویژگیهای معماری ایرانی دوره زندیه است. مشابه این معماری در حوضهای موجود در ساختمان ارگ و عمارت کلاه فرنگی نیز میشود. ایوان شمالی و جنوبی مسجد وکیل توسط این حوض به یکدیگر متصل میشوند.
حیاط خلوت یک حیاط کوچک با ابعاد ۳۵ در ۲۰ متر است که در بخش شمال شرقی حیاط اصلی قرار گرفته است. در داخل این حیات نیز یک حوض کوچکتر با ابعاد ۱۲ در ۷ متر به چشم میخورد. برای وارد شدن به این حیاط باید از یک دالان عبور کنید.
در مسجد وکیل دو ایوان وجود دارد و معماری این بنا به صورت دو ایوانه است.
ایوان شمالی که در شمال حیاط مسجد وکیل قرار گرفته بسیار زیبا و با شکوه است. از اینرو به این ایوان طاق مروارید نیز گفته میشود. مساحت این ایوان ۲۰ در ۲۰ متر مربع است. فضای این ایوان با کاشیهای و کتیبههای بسیار زیبا منقش شده است. طاق مروارید خود از سه طاق نما تشکیل شده است. یک طاق نما به مسجد راه دارد و دوتای دیگر یک رواق با عرض ۵ متر را ایجاد کردهاند. در دو طرف ایوان دو گلدسته زیبا قرار گرفته که به شکوه ایوان افزوده است. دیوارها و سقف این ایوان با کاشیهای زیبایی که بر روی آن گلهای تزئینی نقش بسته است، تزئین شده است. همچنین ازارههای حجاری شده با سنگ مرمر به این ایوان زیبایی دو چندانی داده است. در این ایوان کتیبهای به رنگ آبی لاجوردی وجود دارد که بر روی آن نام فتحعلی شاه به همراه خطاط اثر (میرزا حسین بن شریف حکاک) و سال خلق اثر (۱۲۴۳ هجری قمری) به خط ثلث نوشته شده است. بر روی کتیبه دیگری که در این ایوان وجود دارد آیات قرآنی و نام خالق اثر (عبدالعلی یزدی اشرف محمودی) نگاشته شده است.
ایوان جنوبی که در جنوب حیاط مسجد وکیل و در مقابل طاق مروارید قرار گرفته است، کاملا قرینه این ایوان میباشد، خود از ۴ طاق نما تشکیل شده است. سقف این ایوان از کاشیکاریهای معرق تشکیل شده است و دیوارهای آن نیز از کاشیهای هفت رنگ و دارای نقوش زیبا به خوبی تزئین شده است. در این ایوان نیز دو کتیبه وجود دارد.
مسجد وکیل دارای دو شبستان به نامهای شبستان زمستانی و شبستان جنوبی است.
شبستان زمستانی در پشت رواق شرقی مسجد جامع قرار گرفته است و مساحتی معادل ۲۵ در ۲۰ متر مربع دارد. در این شبستان ۴ دهانه وجود دارد. همچنین ۱۲ ستون ۵ متری سقف شبستان را نگاه داشتهاند. درب ورودی این شبستان با کتیبههایی به رنگ لاجوردی که بر روی آنها آیات قرآن با خطوط ثلث و نسخ نوشته شده است.
ورودی شبستان جنوبی مسجد وکیل در بخش جنوبی مسجد و در زیر طاق جنوبی قرار گرفته است. شبستان جنوبی بسیار وسیع و با شکوه است و وسعت آن حدود ۵ هزار متر است. در این شبستان ۴۸ ستون مارپیچ سنگی وجود دارد که نشاندهنده ذوق و سلیقه خالق آن است. این شبستان دارای یک محراب و منبر بوده و دارای ستونها و طاقهای و گنبد بسیار زیبایی است. صحن شبستان سنگفرش بوده و طاق و گنبد آن دارای نمای آجری هستند. ازارههای حجاری شده با سنگ گندمک نمای بسیار زیبایی به این شبستان داده است.
منبر که در شبستان جنوبی قرار گرفته است با سنگهای مرمر زیبا تزئین شده است. این منبر ۱۴ پله دارد که به نیت ۱۴ معصوم بنا شده است. نکته جالب اینکه سنگهای مرمری که در ساخت این منبر بکار رفته است از شیراز نیست. بلکه آن را طی یک فرایند سخت و هزینه بر از مراغه به شیراز آورده شدهاند. در کنار منبر نیز حجاریهای زیبایی با نقوش گلهای چند پر زیبایی این منبر را دو چندان کرده است.
محراب بسیار زیبای شبستان مسجد وکیل در سمت راست این منبر قرار گرفته و دارای تزئینات بسیار زیبایی است. اگر به سقف این محراب نگاهی بیاندازید، کاشیکاریها و مقرنسکاریهای زیبای آن شما را به تحسین وا میدارد. دیوارههای محراب نیز با کاشیکاریهای هفت رنگ که گلهای زیبای چند پر را به نمایش گذاشته، تزئین شده است. علاوه بر آن نقوش زیبای یا علی که با خط کوفی نوشته شدهاند بر روی دیوارههای محراب خودنمایی میکنند. از طرفی ازارههای محراب با سنگهای مرمرین جلوه خاصی به آن داده است. دور تا دور محراب را کتیبهای تشکیل داده است که در یک زمینه لاجوردی آیات قرآنی را با خط ثلث و به رنگ سفید در آن نوشته شده است.
در غرب و شرق مسجد وکیل ۱۱ طاق نما به شکل قرینه قرار گرفتهاند. این طاقها با کاشیکاریهای ظریف و کتیبههای بسیار زیبا تزئین شده است. در سمت پشتی طاق نما و در دو جهت غربی و شرقی آنها، دو رواق کوچک قرار گرفته است. دیوارههای طاق نما با کاشیهای هفت رنگ نقاشی شده و اسامی خداوند، نمای معنوی و زیبایی به آن بخشیده است. یکی از نکات بسیار زیبا که هنر و سلیقه معماری ایرانی را متجلی میکند، این است که در بالای طاق نمای ششم شرقی نیمی از یک آیه قرآنی مشاهده میشود و در طاق نمای ششم غربی نیم دیگر این آیه نوشته شده است.
مسجد وکیل به واسطه دارا بودن تزئینات باشکوه خود، تاکنون چندین بار مورد سرقت قرار گرفته است. اگرچه مهمترین و معروفترین آن مربوط به سال ۱۳۸۹ میباشد. در این سال کتیبه سنگی با قدمت ۲۰۰ ساله به سرقت برده شد. این کتیبه که از سنگ یشم ساخته شده است، دارای ابعاد ۱۲۵ در ۷۰ متر مربع و قطر ۱۰ سانتیمتر بوده و آیت الکرسی بر روی آن حکاکی شده است.
استان فارس، شیراز، خیابان آیت الله طالقانی، غرب بازار وکیل
لازم به ذکر است که برای بازدید از مجموعه وکیل میتوان از خودرو شخصی یا وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کرد. چنانچه قصد بازدید از مجموعه وکیل را دارید، نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به آن، ایستگاه میدان شهرداری است. اما چنانچه قصد استفاده از مترو را دارید، ایستگاه میدان نمازی نزدیکترین مسیر به مسجد وکیل میباشد. موزه پارس در ۴۰۰ متری و مدرسه خان در ۷۵۰ متری مسجد وکیل، دو مکان گردشگری دیگری هستند که میتوان در کنار بازدید از مجموعه وکیل از آن دیدن کرد.
بازدیدکنندگان میتوانند در یک بازه زمانی ۱۲ ساعته، از ۸:۳۰ صبح تا ۸:۳۰ شب ( در ۶ ماه اول سال) و ۸ صبح تا ۸ شب ( در ۶ ماه دوم سال) از این مسجد بینظیر دیدن نمایند.
قیمت بلیط ورودی مسجد برای بازدیدکنندگان اهل ایران ۱۰۰۰ تومان و برای توریستهای خارجی ۱۵۰۰۰ تومان میباشد.
4 Comments
مرسی عکس های کامل مسجد وکیل همه چیزو نشون داد.
از اظهار لطف شما سپاسگزاریم.
قیمتش این نیست
ایرانی ۳۰۰۰ تومن خارجی ۱۵۰۰۰ تومن.