نام ویلا را که می شنویم، ناخودآگاه در ذهن مان خانه های مجلل و سلطنتی حاشیه ی دریای خزر و جنگل های سرسبز شمال تداعی می شود. تا حدود زیادی هم این تصور ما صحیح و منطقی می باشد، زیرا در تعاریف معماری به خانه هایی که در خارج یا حومه شهر و در مراتع ییلاقی ساخته می شوند و همچنین قرار گیری سازه ی آن به گونه ایست که چهار طرف آن باز می باشد؛ ویلا گفته می شود.
ویلا ها با خانه های شهری تفاوت بسیاری دارند؛ عمده تفاوت آن ها در شیوه طراحی هر کدام می باشد. طراحی ویلا به مراتب سخت تر از دیگر واحد هایی مسکونی شکل می گیرد. گستردگی فضای موجود از یک سو و نیاز های مختلف و متعدد ویلا از سوی دیگر، بر اهمیت طراحی ویلا می افزاید.
امروزه ویلا ها با سبک های مختلفی ساخته می شوند، اما سبکی که بیشتر از بقیه مورد اقبال ایرانیان واقع شده است، سبک مدرن می باشد. این سبک علاوه بر جذابیت و سادگی که دارد، با فرهنگ و سلیقه مردم ایران تطابق پذیری بیشتری دارد.
هر ویلا با توجه به اقلیم و آب و هوایی که دارد، آلترناتیو ویژه ای برای آن در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال ویلایی که در ساحل دریا قرار دارد، با ویلایی که در جنگل یا کوهپایه واقع شده است، تفاوت های بسیاری دارند.
اما نکته ی مشترکی که در هر دو لوکیشن در نظر گرفته می شود چشم انداز و فضای باغ گونه است. اساس و بنیاد ویلا ها برای تفریحات فصلی و استراحت می باشد.
با توجه به اینکه در طراحی ویلا ها قسمت بدون سقفی که ویژه استراحت در فضای باز باشد، بسیار اهمیت دارد؛ می بایست با دقت فراوان قرار گیری سازه را متناسب با طلوع و غروب خورشید در نظر گرفت تا در مواقع استفاده از آن قسمت، خیرگی نور، اعضای مستقر در آن منطقه را آزار ندهد.
برای طراحی ویلای مدرن نیاز به یک سایت وسیع می باشد که اراضی اطراف آن تراکم کمی داشته باشند تا با یک طراحی اصولی بتوان از چشم انداز دلنشین اطراف استفاده کرد.
پس از بررسی اقلیم، شیب، نور و… در مرحله ی فاز یک طراحی ویلا ها، برنامه ی فیزیکی را در نظر می گیریم. برنامه ی فیزیکی هر ویلا با توجه به استاندارد های معماری و سپس در نظر گرفتن نیاز های کارفرما اولویت بندی می شود.
نکته ای که طراحان حرفه ای سبک مدرن در طراحی ویلا به آن پایبند هستند، پیروی شاکله ی تمام اجزای ساختمان از طبیعت و گرایشات آن می باشد. ویلا ها به هیچ عنوان از طبیعت متمایز نمی شوند. شگرد طراح ویلا، دخیل کردن نماد های طبیعت در کانسپت کلی طرح می باشد.
در ترسیم دیاگرام های فضایی ویلا، نکته ای که باید رعایت شود این است که فضاهای درونی و بیرونی نسبت به خانه های شهری، اشرافیت بیشتری به یکدیگر داشته باشند. یا به بیانی دیگر، مسیرهای رفت و آمدی به بیرون و داخل بایستی عریض و همچنین متعدد در نظر گرفته شوند.
در مرحله دکوراسیون داخلی ویلا، رنگ بندی و متریال ها باید به گونه ای انتخاب شوند که در تک تک قسمت های ویلا آرامش و سرزندگی موج بزند. استفاده از آکسسوری هایی که حس نشاط و دعوت کنندگی به ساکنین بدهد، از ملزومات طراحی ویلا می باشد.
در طراحی ویلا، سازه ی ساخته شده در وسط حیاط با فضای سبز و محیط پیرامون ساختمان دارای یک ریتم منظم هستند و اگر به صورت دید پرنده به ویلا نگاه کنیم، قطعا همبستگی منظم، مشاهده خواهیم کرد.
برای طراحی نمای ویلا، تاکید ویژه ای که معماران دارند، استفاده از متریال شیشه به مقدار زیاد می باشد. همانطور که در ابتدای مطالب عنوان کردیم چشم اندازی که یک ویلا برای ساکنین خود فراهم می کند از اهم رسالت یک ویلا می باشد. هر چقدر که شیشه ی نما بیشتر باشد طبیعتا دید ساکنین نسبت به بیرون افزایش پیدا خواهد کرد و در نتیجه منظره ای دلنشین پدید خواهد آمد.
امر مهم دیگری که در طراحی ویلا وجود دارد، محوطه سازی دل باز با در نظر گرفتن تمامی امکانات مورد نیاز می باشد. محوطه سازی باید به گونه ای انجام شود که در خود تمامی نیاز ها یک ویلا اعم از استخر، محل بازی کودکان، میز غذا، باربیکیو، پارکینگ، باغچه ها، چمن زار و… مرتفع شوند.
در مجموع زمانی که یک طراح معمار استارت ترسیم اتود های طراحی یک ویلا را می زند، همواره به صفا و صمیمیتی که باید از هرگوشه ی ویلا موج بزند، می اندیشد.
برای ساخت ویلایی مجلل و دلنشین، استفاده از یک تیم طراحی زبده که دارای ایده و خلاقیت کافی در زمینه ی معماری باشند، ضروری است. رعایت اصول و ضوابط معماری و همچنین طراحی مطابق به اصول ارگونومی، آرامش و لطافت را برای شما به ارمغان خواهد آورد.