پاسخهایی که دنبالشان هستید، اینجا هستند!
در این بخش، به سوالات متداول شما در مورد روشهای طراحی، استانداردهای فنی، انواع کمیسیونها و … پاسخ دادهایم.
اگر پاسخ سوال خود را نیافتید، میتوانید به مقالات ما مراجعه کنید.
هنوز سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید!
کار خارج از روال به هر گونه فعالیتی گفته میشود که خارج از فرایندها، رویهها و استانداردهای معمول و تعریفشده یک سازمان یا پروژه انجام میشود.
شورای امور مهندسان ناظر، که به اختصار شورای امن نامیده میشود، یک نهاد نظارتی است که با هدف ارتقای کیفیت ساخت و ساز و رسیدگی به تخلفات احتمالی مهندسان ناظر تشکیل شده است. این شورا به عنوان یک مرجع قانونی، وظیفه نظارت بر عملکرد مهندسان ناظر را بر عهده دارد و از طریق بررسی شکایات و تخلفات، به حفظ استانداردهای کیفی در پروژههای ساختمانی کمک میکند.
این شورا طبق ماده ۹۰ و ۹۱ آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، تخلفات مهندسان را بررسی میکند.
یکی از مراحل اخذ جواز ساختمانی، پرداخت فرم اعلام عوارض است. بعد از تایید نقشه فاز یک توسط دفتر خدمات الکترونیک شهر، پرونده به واحد عوارض صدور پروانه ارجاع داده میشود. که این واحد در شهرداری منطقه است و بر اساس منطقه، تراکم، تعداد واحد و تعداد پارکینگ و … مبلغ عوارض ملک تعیین میگردد. که میبایست یا از طریق درگاه بانکی بانک شهر یا از طریق دستگاه پوز اداره درآمد شهرداری، توسط مالک پرداخت شود.
تا ۱۵ روز از صف ارجاع خارج میگردد.
مشخص کننده کاربری و تراکم ساختمانی و تراکم جمعیت یک ملک یا زمین میباشد و توسط شهرسازها تهیه میشود.
دریافت حق الزحمه سال اول نظارت که به حساب سازمان نظام مهندسی واریز شده است فقط از طریق ثبت گزارش مرحله ای آزادسازی میشود اگر پروژه ای در هر مرحله ای از ساخت متوقف گردد حتی اگر سالها متوقف بماند امکان دریافت درصد باقیمانده تا ثبت گزارش مرحله ای جدید وجود ندارد مگر آنکه در مرحله پیش از جواز متوقف شود که پس از گذشت ۱۵٪ از مدت قرارداد یا حداکثر ۱۰۸ روز از عقد قرارداد ۲۵٪ از مبلغ کل قابل دریافت است.
چنانچه حق الزحمه از طریق فیش مابه التفاوت به حساب سازمان نظام مهندسی واریز شود، سازمان محاسبه ماهانه ندارد و مبلغ کامل مابه التفاوت دریافت میشود.
ولی چنانچه تمدید قرارداد مستقیما بین مالک و ناظر انجام شود، موضوع مورد ذکر کاملا توافقی است و اگر ناظر بپذیرد به صورت روزشمار محاسبه میشود و اگر مورد قبول واقع نگردد تمدید یکساله انجام میشود.
برای شرکت های حقوقی
گروه الف و ب ۱۰ روز
گروه ج ۳۰ روز
هر تغییری در طرح تفصیلی و یا تصویب یک طرح جدید در طرح تفصیلی به کمیسیون ماده ۵ ارجاع میشود. که باید حتما برای شهرداری طرح توجیهی اورده شود.
درباره کمیسیون ماده ۵ بیشتر بدانید!
کمیسیون ماده ۷ کمیسیون تشخیص باغات هست که تشخیص باغ بودن یا نبودن ملک را مشخص میکند.
پرونده هایی که به کمیسیون ماده ۷ ارجاع میشوند، اول باغ بودن یا نبودن مشخص میشود سپس ضرورت حفظ یا قطع درختان را مشخص میکند.
یکی از منابع مهم شهرداری ها دریافت عوارض است که این امر با توجه به وسعت قوانین و مقرراتی که در این زمینه وجود دارد مسلما اختلافاتی بین مدعی و شهرداری ها صورت می گیرد که برای حل این معضل کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداری را وضع کرده اند.
قبل از معرفی کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری باید ماده ۱۰۰ قانون شهرداری را بیان کنیم. این قانون بیان می کند که تمام ساخت و ساز هایی که در محدوده خدماتی یک شهرداری ایجاد می شوند باید با اخذ مجوز از شهرداری مورد نظر این کار را انجام داده و برای این کار پروانه ساختمان بگیرند. در صورتی که عملیات ساخت و سازی از این قانون سرپیچی کرده و بدون مجوز یا پروانه اقدام به این کار نماید، این عملیات ساختمانی غیر مجاز تلقی شده و با تشکیل پرونده، عاملان غیر مجاز مربوط به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع می شوند.
کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری چیست و درباره آن چه می دانید ؟
بعضی درختان باید حتما حفظ شوند و طراحی با در نظر گرفتن وجود آن درخت انجام شود.
بعضی درختان اجازه قطع میگیرند.
بعضی درختان حکم جابه جایی میگیرند که با این حکم باید شخصی که از شهرداری به عنوان پیمانکار معرفی میشود، آن درخت را با حفظ ریشه و بدون آسیب رسیدن جابه جا کند و در نزدیک ترین پارک یا فضای سبز ملک مجدد بکارد.
نظارت ۴ رشته: به این معناست که برای هر یک از رشتههای اصلی ساختمانی (معماری، عمران، برق و مکانیک) یک ناظر مجزا تعیین میشود.
تک ناظر: در این نوع نظارت، یک مهندس ناظر مسئولیت نظارت بر تمامی رشتههای ساختمانی را بر عهده میگیرد.
کار خارج از روال به هر گونه فعالیتی گفته میشود که خارج از فرایندها، رویهها و استانداردهای معمول و تعریفشده سازمان نظام مهندسی و پروژه انجام میشود.
شورای امور مهندسان ناظر، که به اختصار شورای امن نامیده میشود، یک نهاد نظارتی است که با هدف ارتقای کیفیت ساخت و ساز و رسیدگی به تخلفات احتمالی مهندسان ناظر تشکیل شده است. این شورا به عنوان یک مرجع قانونی، وظیفه نظارت بر عملکرد مهندسان ناظر را بر عهده دارد و از طریق بررسی شکایات و تخلفات، به حفظ استانداردهای کیفی در پروژههای ساختمانی کمک میکند.
ثبت برگهها
تغییر ناظر
بررسی عملکرد مهندسان ناظر
رسیدگی به شکایات علیه مهندسان ناظر
تعیین مجازات برای ناظران متخلف
ارائه آموزش و مشاوره به ناظران
۱. مدیر کل معماری و ساختمان ( رئیس شورا)
۲. معاون ساختمان اداره کل
۳. مدیر کل اجرایی کمیسیون ماده ۱۰۰
۴.مدیر امور مهندسان ناظر
۵. مدیر ارتقا کیفیت ساخت و ساز
شورای انتظامی نظام مهندسی یک نهاد قانونی است که طبق ماده ۹۰ و ۹۱ آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، مسئول رسیدگی به تخلفات مهندسان و کاردانهای فنی عضو نظام مهندسی میباشد. این شورا به بررسی شکایات و دعاوی مرتبط با تخلفات حرفهای، انضباطی و انتظامی میپردازد.ترکیب و ساختار شورای انتظامی
شورای انتظامی هر استان به صورت مستقل تشکیل میشود
۱٫ شورای انتظامی استانها:هر استان دارای شورای انتظامی مستقل است که به شکایات و دعاوی مربوط به تخلفات انضباطی و حرفهای رسیدگی میکند.
آرای صادره از این شورا، اعم از تأیید تخلف یا عدم وقوع آن، ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در شورای انتظامی مرکزی است.
۲٫ شورای انتظامی مرکزی:این شورا مرجع تجدیدنظر آرای صادر شده از شورای انتظامی استانها است و شامل پنج عضو میباشد که برای مدت سه سال منصوب میشوند.
جلسات این شورا با حضور حداقل دو سوم اعضا رسمیت مییابد و آرای آن باید مستند و مستدل باشد
اعضای اصلی شورای انتظامی شامل:
یک حقوقدان
یک قاضی دادگستری (با معرفی رئیس کل دادگستری)
دو تا چهار مهندس خوشنام (از میان اعضای نظام مهندسی استان)
مدت عضویت این افراد در شورا سه سال است.
رای های بدوی در شورای انتظامی استان و رایهای تجدیدنظر در شورای انتظامی کشور صادر میشوند.
خیر، پس از صدور رای، شورای انتظامی استان نمیتواند در رای خود تجدید نظر کند و هرگونه تجدیدنظر و اصلاح در رای بر عهده شورای انتظامی کشور است.
سوالات ارزشمند خود را در انتهای مقاله ثبت نمایید