شاید اولین سوال برای شما این باشد که پست مدرن به چه معناست؟ منظور از طراحی نمای پست مدرن چیست؟ لازم است بدانید در زبان فارسی پست مدرن به معنای فرا مدرن و یا پسامدرن می باشد. در واقع باید بگوییم به دوره ای که بعد مدرن در تاریخ به وجود آمد پست مدرن می گویند. برخی از نظریه پردازان اعتقاد دارند پست مدرن دوره ی فراصنعتی است و برخی دیگر اعتقاد دارند دوره ی پست مدرن دوره های متفاوتی از مدرنیته می باشد. اما منظور از طراحی نمای پست مدرن چیست؟ در این مقاله قصد داریم به این مبحث بپردازیم. با ما همراه باشید.
اگر بخواهیم تعریفی از طراحی نمای پست مدرن ارائه دهیم باید بگوییم معماری پست مدرنیسم در واقع آمیزه ای متشکل از اندیشه ها، آرمان ها و نظریات متنوع اواخر دهه ی شصت میلادی می باشد. این معماری بعد ها تحت تاثیر مکاتب فمینیسم و پسا استعمار گرایی قرار گرفت و تاثیرات این مکاتب فکری نیز به معماری پست مدرن اضافه شد. معماری و طراحی نمای پست مدرن به سرعت در جوامع اروپایی و آمریکایی رشد یافت. این روند رو به رشد طراحی نمای پست مدرن همچنان نیز ادامه دارد.
از دهه ی شصت میلادی به بعد یکی از شاگردان لویی کان معمار مطرح آن زمان، به نام رابرت ونچوری طراحی نمای پست مدرن را پایه ریزی کرد. این سبک معماری منتقد منطقه گرایی سبک معماری مدرن بود. ونچوری اعتقاد داشت معماری و طراحی نمای ساختمان ها تنها یک فن و یا یک حرفه نیست، بلکه نکات بسیار ریز و دقیقی وجود دارد که باید در طراحی نما به کار گرفت. ونچوری خانه ی مادرش را به عنوان اولین بنای معماری پست مدرن بنا کرد. مشخصه های طراحی نمای پست مدرن که ونچوری بنا می کرد، پشت بام شیب دار، پنجره، قوس در سر در های ورودی و استفاده از لوله ی دودکش بود. این نماد های یک بنا با معماری غربی بود. جالب است بدانید معماری پست مدرن با نام های معماری پاپ یا مردمی نیز شناخته می شود.
یکی از مهم ترین تغییرات طراحی معماری پست مدرن نسبت به معماری مدرن، استفاده از عناصر گرم تر و روشن تر در طراحی نما بود. در واقع باید بگوییم معماری پست مدرن به گونه ای است که از فرهنگ و تاریخ یک سرزمین الهام می گیرد. یعنی معماری پست مدرن به گذشته و تاریخ هر ملتی نگاهی ویژه دارد. در این معماری از تزیینات منحصر به فردی استفاده می شود. ونچوری معتقد بود نمی توان همه ی ساختمان ها را به یک شکل و فرم طراحی و بنا کرد. او عقیده داشت برای بنای یک ساختمان باید از فرهنگ آن اقلیم استفاده نمود. طراحی نمای پست مدرن در ایران بعد از انقلاب رواج بیشتری یافت. بعد از انقلاب ساختمان های زیادی تحت تاثیر معماری پست مدرن بنا شدند.
طراحی نمای پست مدرن ویژگی های مختلفی دارد. مهم ترین ویژگی معماری پست مدرن، بدون شرح بودن این معماری است. از دیگر ویژگی های این معماری می توانیم به اهمیت و تاثیر عقاید بومی و محلی در طراحی بنا ها اشاره کنیم.
در معماری پست مدرن سعی شده است از اشکال هندسی ساده مثل مکعب، هرم و استوانه با رنگ های روشن و متضاد استفاده شود. جالب است بدانید معماری پست مدرن یک معماری دو وجهی می باشد. یک وجه به علاقه ی معماران می پردازد و وجه دیگر آسایش مردم بومی را در نظر می گیرد. معماران پست مدرن بر خلاف وحدت گرایی به کثرت گرایی اعتقاد دارند. در این سبک معماری، معماران از رنگ ها و موادی استفاده می کنند که مورد پسند عموم مردم بومی باشد.
یکی دیگر از ویژگی های طراحی نمای پست مدرن استفاده از اشکال قابل فهم و قابل درک انسانی است.
طراحی نمای مدرن و طراحی نمای پست مدرن تفاوت های عمده ای دارند، از جمله:
به صورت کلی می توانیم بگوییم در معماری مدرن به گذشته توجهی نمی شد اما در معماری پست مدرن از مواد جدید با الهام گرفتن از گذشته استفاده می شود.
مطابق با معماری پست مدرن ساختمان ها و بنا ها با توجه به اصول زیر بنا می شوند:
ساختمان های مهم زیادی در سراسر جهان با استفاده از طراحی نمای پست مدرن بنا شده اند، مانند: دانشکده گوردون هال، موزه یادبود آلن، کلیسای جامع گرندویگ کرک، موزه هنر سیاتل، ساختمان فرهنگی اجتماعی پرتلند و …. .