زیبایی شناسی، یکی از الزامات معماری بوده که تجلی آن در ساختمانها و سایر اماکن زیستی بشر نمود پیدا میکند. اگر اصول معماری در نظر گرفته نشود و ساخت و ساز ساختمان به صورت شتابزده و بی نظم صورت گیرد، باعث شکلگیری مجموعهایی نامنظم و بی قاعده میشود که در بعضی از موارد میتواند جلوهایی ناخوشایند به محیط ببخشد. یکی از عوامل مهم در شکلگیری بینظم و غیر اصولی ساختمانها در بسیاری از شهرهای کشور، عدم توجه به زیبایی شناسی در معماری بوده است. باید توجه داشت که تمایل به زیبایی و زیباسازی در وجود هر انسانی نهفته است و انسان از دیرباز به اهمیت آن پی برده است، به همین دلیل همواره کوشیده است که خود و محیط پیرامون خود را زیبا سازد. اگر اصول زیبایی شناسی در معماری، ساختمانها و سایر فضاهای زیستی بشر در نظر گرفته نشود میتواند عواقب عاطفی، روحی و روانی به سزایی بر انسان داشته باشد. به طور مثال، زندگی کردن در ساختمانی که سازنده آن به اصول زیبایی شناسی پایبند نبوده است، میتواند تاثیرات منفی عمیقی بر اخلاقیات فرد داشته باشد.
زیبایی شناسی، ابزاری است که به بشر در دارویهای زیبا شناختی و چیستی زیبایی کمک میکند. همچنین زیبایی شناسی باعث میشود که انسان درک بهتری از پدیدههای اطراف خود کسب کرده و بر این اساس روحیه و نگرش فرد تغییر کنند. زیبایی از حیث جنبههای اجتماعی و روانی تأثیر به سزایی بر دریافتهای بشر میگذارد و نیز ملاک تعیین کننده زیبایی اشیاء است. جذابیت و سایر علائم زیبایی شناسی موجب زبیایی شی میشود. در نتیجه زمانی یک شی برای انسان زیبا به نظر میرسد که علام زیبایی شناسی موجود در آن بتواند انسان را به خود جذب کرده و دارای نوع آوری و افزونه کافی باشد. بدین منظور، درصد اطلاعات زیباییشناسی شی باید بیشتر از ۱۶ بیت در ثانیه باشد. بدین ترتیب گیرنده میتواند با علائم زیبایی موجود در شی ارتباط برقرار کرده و به آن ابراز علاقه کند.
در برخی موارد زیبایی زمانی جلب توجه میکند که گیرنده بتواند با قواعد و نظمهای موجود در شی پی برده و دریافت اطلاعات زیبایی شناسی توسط گیرنده بیشتر از حداکثر ظرفیت شود. در نتیجه بتواند با شی ازتباط برقرار کند و سایر نشانههای دیگر را کشف کند. این امر یکی از دلایل مهمی است که باعث میشود ما با هر مرتبه نگریستن به یک شی، نکات تازهایی از آن دریافت کنیم. همچنین همین عامل موجب میشود افراد مختلف از یک شی برداشت زیباییشناسی متفاوتی ارائه دهند. باید توجه داشت که در ارزشیابی زیباییشناسی، عواملی چون تجربه، دانش و عوامل اجتماعی و روانی نقش به سزایی ایفا میکند. و هر چقدر بیننده با سبکی که مشاهده میکند خوی اجتماعی بیشتری داشته باشد به طور مناسبتری میتواند با آن ارتباط گزیند. این امر در برخی موارد منجر به کاهش تأثیرات زیباییشناسی بر فرد میشود و در نتیجه فرد، دیگر نمیتواند با شی ارتباط برقرار کند. تجربه زیبایی شناسی، ارزش پدیدههای متفاوت را مشخص کرده و به زندگی بشر معنا و نظم میبخشد. این تجربه که از درون آدمی سرچشمه میگیرد، به او کمک میکند که محیط اطراف خویش را بهتر بشناسد و به صورت مطلوبتری با آن ارتباط برقرار کند.